A magyar népmese napja

Kacor király bábelőadás

Egy igazi ünnepi alkalom volt iskolánkban 2017. szeptember 29-e a magyar népmese napjára szervezett rendezvénynek köszönhetően. A városunkban aktívan tevékenykedő Bende Zsuzsanna bábművész és Bakó Klára képzőművész saját készítésű bábokkal mutatták be a Benedek Elek és Ráduly János népmesegyűjteményében is fellelhető Kacor király című mesét, Kormos István verses feldolgozását is felhasználva. A bábjátékot élő zenével kísérte a csíkszeredai Role zenekar (Nagy Tivadar, Nagy Edina, Sántha Zsuzsa).

A bábelőadáson iskolánk közel 350 diákja vett részt, akik közül néhányan szerepelhettek is az előadásban mint kisegerek. A szerepeket azon diákok között osztották ki, akik helyesen tudtak válaszolni a feltett találós kérdésekre. De mindenki énekelhetett a lusta macska bosszantására népi gyerekdalokat. A kis diákok együtt aggódtak, és együtt nevettek a mese szereplőivel. Végül mindenki egyetértett abban, hogy a rest macskának is előbb-utóbb egeret kell fognia.

Az izgalmas előadás után hangszerbemutató következett, majd egyes hangkeltő eszközöket kézbe is vettek a gyerekek, ki is próbálhatták őket. Ugyanakkor a gyerekek papírból sajton ülő egereket készíthettek Bakó Klára irányításával.

A diákok aktívan bekapcsolódtak ebbe a színvonalas előadásba, külön élmény volt számukra a hangszerekkel való ismerkedés, és majdnem mindenki sajton ülő papír kisegérrel távozott. Az előadás alatt lehetőségünk nyílt átélni a mesék világát, a mesék fontosságát és megélhetőségét. Ünnep számunkra, hogy a magyar kultúra népmese-tarisznyája kifogyhatatlan kincseivel gazdagít minket.

2017-10-17