Látogatás, a csíkszentsimoni hulladékfeldolgozó üzemnél

2014. október 16- án, iskolánk 41 tanulójával ellátogattunk a csíkszentsimoni hulladékfeldolgozó üzemhez. A látogatást a Zöldszékelyföld Egyesület szervezte.

Nagyon hasznos ez a program, mert ilyenkor a gyermekek, megtudják, hogy miért is fontos a szelektív hulladékgyűjtés. Megtudták, hogy Szentsimonba, Csíkszeredából és a környék falvaiból szállítják a hulladékokat. Elismételtük együtt, hogy hogyan kell helyesen külön válogatni a hulladékokat és milyen színű tartályokba kell rakni ezeket.

Látták, hogy az emberi hanyagság miatt, az itten dolgozó munkások, újra kell válogassák a begyűjtött hulladékot. A PET palackokat színek szerint is csoportosítják, majd összepréselik, 500 kg- os csomagokba rakják és az országban különböző hulladékhasznosító üzemekhez szállítják, mint például Buzauba, Bacauba, Zarnestire, stb. Legtávolabb Kinába küldenek hulladékot.

Megbeszéltük a szakemberek segítségével, hogy mi minden állítható elő a papír, a műanyag hulladékból, újrafelhasználás során. Így a gyerekek ténylegesen láthatták, hogy miért is hasznos a környezetvédelem szempontjából a szelektív hulladékgyűjtés.

Másnap, még egy hulladékgyűjtő akciót is szerveztünk az iskolánkban, ahol 2600 kg papírt, 77 kg PET palackot, és körülbelül 400 kg elektronikai terméket sikerült begyűjtenünk. Hasznosak, eredményesek voltunk.

Már másodszor látogattunk el a csíkszentsimoni hulladékfeldolgozó üzemhez, mivel 2014 tavaszán iskolánk másik 40 tanulóját már elhoztuk erre a helyre. Akkor még a szentsimoni gólyákat is megfigyeltük, hiszen Szentsimon, Hargita megye azon települése, ahol a legtöbb gólyafészek előfordul.

2014-10-16