Petőfi - Széchenyi testvériskolák közötti kapcsolatok ápolása

Fontosnak tartjuk testvériskoláinkkal való kapcsolataink ápolását. Ezek által határokon átívelő barátságok születnek, szélesedik gyermekeink látóköre, fejlődik személyiségük.

A két évvel ezelőtt létrehozott testvériskola-kapcsolat 2015. április 21-25. között új élményekkel gazdagodott. Ekkor látogattunk el 31 fős petőfis gyerekcsapatunkkal a budakeszi Széchenyi István Általános Iskola diákjaihoz, tanáraihoz. Ahogy ez korábban is történt, a csíki gyermekek ottlétük idején a fogadó családoknál laktak, de napközben számos programon vettek részt.

Első ténykedésünk a széchenyisek néhány tanóráján való aktív részvétel volt. Majd az iskola tornatermébe egy mozgó planetáriumot állítottak fel, melyben szemünk láttára elevenedett meg a vetített égbolt, ahogy a sátor hatalmas félgömb alakú ponyvájára egyenként beúsztak naprendszerünk bolygói . A látványt szakszerű magyarázat tette még teljesebbé.

Később vizes programnak örvendeztek vendéglátók és vendégek közösen. A fél délutánon át tartó vízicsúzdázásba sem tudtak belefáradni a gyerekek.

A budakeszi vadasparkbeli sétánk különleges volt, hiszen esti, fejlámpás programon vettünk részt. A méltán népszerű Szilágyi Zsolt túravezető ismertetői, aranysakállal folytatott kommunikációja mindenkit lenyűgözött.

Élményekben másnap sem volt hiány! Az MTVA stúdióiban nézhettünk körül. A televíziózás történetének felvillantása után a gyermekek maguk is kipróbálhatták az operatőri, bemondói vagy éppen műsorvezetői feladatokat, még időjárásjelentést is hallhattunk tőlük a jól ismert szignálok és háttérképek kíséretében.

Múzeumi sétára is sor került. A Petőfiről szóló állandó kiállítást látogattuk meg a költőről elnevezett irodalmi múzeumban. Már maga a múzeumépület (Károlyi-kastély) is esztétikai élmény a szemlélőknek, az interaktív kiállítás pedig igazi irodalmi csemege!

Később a parlament épületének pazar pompája, a méltóságteljes őrségváltás, a korona látványa erősíthette mindenkiben az érzést: magyarnak lenni jó!

Az Országházból a Pesti Színházba igyekeztünk, ahol Arany János Toldiját láthattuk egyszemélyes színházi előadásban. A szöveghűséget megőrizve, mégis ötletes, meglepő megoldásokkal aktualizálva Toldi Miklós történetét, osztatlan sikert aratott a Csöre Gábor színész produkciója.

Ott-tartózkodásunk utolsó napján pedig a budakeszi sváb helytörténeti múzeum megtekintése után a petőfis diákok a budakeszi fogadó családokkal töltötték a délutánt.

A tartalmas, szép programon túl nagy öröm minden résztvevő számára, hogy új barátságok köttettek, régiek lettek még tartalmasabbá ez alatt a négy nap alatt.


Csíkszereda, 2015. április
2015-05-08