Bolyai János Emlékverseny

Benevezés

Annyira természetes volt számunkra 1993-ban, hogy megszervezzük az első Bolyai János Emlékversenyt Szőcs Péter kollégánk kezdeményezésére! Most pedig örvendünk, hogy jelenleg is létezik, rangos vetélkedőként tartják számon, és szívesen jönnek hozzánk Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Székelyudvarhelyről, Kovásznáról, Gyergyószentmiklós és Csíkszereda körzetének számos iskolájából. Az első nyolc rendezvényen csak a csíkszeredai iskolák vettek részt 30-40 tanulóval, aztán fokozatosan bővült a résztvevők köre, általában közel 200 tanuló szokott versenyzni. 2005-ig csak a VIII.- os tanulók versenyeztek, 2006-tól kezdve az V-VIII. osztályos tanulók izgalmas vetélkedőjévé vált.

Tulajdonképpen két verseny zajlik: egyéni feladatmegoldó verseny és Bolyai János életével és munkásságával kapcsolatos csapatverseny. A feladatmegoldó verseny célja gyermekeink versenyképességének javítása, a csapatversenyé pedig az, hogy minél több tanuló szerezzen egyre több ismeretet híres tudósunkról. Ehhez hozzájárul 2000-től kezdve dr. Oláh-Gál Róbert Bolyai-kutató is, aki érdekes történetekkel teszi izgalmassá a versenyt. Nem felejtjük el, hogy az egyik évben a szintén Bolyai-kutató dr. Kiss Elemér volt a verseny vendége és előadója, aki sajnos már nincs közöttünk.

A verseny anyagi hátterének megteremtésében komoly szerepe volt a csíkszeredai Polgármesteri Hivatalnak, amit ezúton is hálásan köszönünk. Kiss Ernő és László Károly igazgatóink is elejétől fogva támogatták az elképzeléseinket.

A verseny nemcsak a tudományról, hanem a barátkozásról is szól, a versenyzőink ismeretségeket kötnek egymással, barátságok szövődnek, és a vendégtanárokkal is mindig kellemes találkozni. Ez a biztosítéka annak, hogy még sokáig lesz Bolyai Emlékverseny.


Simon József


Benevezés a Bolyai János Emlékversenyre: Benevezés

Feladatsorok